Informatie
In ons kinderdagverblijf verblijven de kinderen in 5 semi-verticale groepen, namelijk 2 babygroepen tot 12 à 15 maanden en 3 peutergroepen tot 2,5 jaar. Het voordeel is dat de oudere kinderen zorgzaam leren omgaan met de jongsten en dat de jongsten gestimuleerd worden door de oudere kinderen.
Om de kinderen op alle vlakken optimale ontplooiingskansen te bieden, zijn we ons bewust van de behoeften en wensen van kinderen.
Eén van de allerbelangrijkste behoeften in de eerste levensjaren is de behoefte aan geborgenheid, aan veiligheid. Steeds kunnen terugvallen op dezelfde vertrouwde personen zorgt voor een basisvertrouwen. Om dit gevoel van geborgenheid en basisvertrouwen op te bouwen werken wij in ons kinderdagverblijf met vaste begeleidsters per groep. Van deze personen verwachten wij dat ze gevoelig zijn voor de signalen van het kind, oog hebben voor de individuele behoeften en hierop correct inspelen. Dit betekent dus ook een individuele aanpak van elk kind en vele knuffelmomenten.
Wanneer kinderen leren dat er altijd iemand is op wie ze kunnen rekenen als het nodig is, dan krijgen ze een soort basiszelfvertrouwen, waardoor ze zich ook makkelijker losmaken om op verkenning te gaan.
In ons kinderdagverblijf wordt een omgeving gecreëerd die de kinderen uitdaagt en stimuleert op zoveel mogelijk ontwikkelingsdomeinen.
We hebben gekozen voor een gevarieerde, veilige inrichting met verschillende hoekjes, zodat er verschillende activiteiten kunnen doorgaan. De leefruimten zijn ingericht, rekening houdend met de verschillende ontwikkelingsfazen. Voldoende bewegingsruimte vinden we belangrijk.
Spelen is de hoofdbezigheid van de kinderen. Het spelprogramma bevat veel afwisseling: vrij spel, begeleid spel, binnen of buiten spelen, alleen, in groepjes of met de hele groep. Wij geven een gevarieerd aanbod aan veilig speelgoed, dat gedeeltelijk duidelijk zichtbaar en bereikbaar is.
Als kinderen buiten spelen gaan ze op ontdekking. Dat betekent dat ze risico’s zullen nemen. Door buiten te spelen leren de kinderen hun grenzen te verleggen. Wij willen onze kinderen in een veilige maar uitdagende omgeving laten spelen.
We stimuleren kinderen om de natuur in de tuin te ontdekken: om kriebelbeestjes te zoeken, in het zand te graven, in plassen te springen of de sneeuw te voelen. Echt ravotten betekent vuil worden.
We zetten de kinderen aan om op onderzoek te gaan. We benoemen dingen in de natuur voor kinderen zodat ze de wereld beter leren begrijpen.
Kinderen genieten ervan om eventjes stilletjes onder de wilgenhut te kruipen en daar rustig zonder toezicht te zitten. Wij willen kinderen daar de kans toe geven.
Wij streven naar een flexibele dagindeling, vooral voor de baby’s. De etensuren en slaaptijden worden aangepast aan hun eigen ritme. Langzaamaan raken al de dagindelingen op mekaar afgestemd, zodat de peuters wel samen aan tafel kunnen en samen hun middagdutje doen. Elke groep heeft een (aparte) slaapruimte en elk kind heeft een eigen bedje.
We beseffen dat voorspelbaarheid voor kinderen erg belangrijk is. Om die reden trachten we een opvangdag duidelijk te structureren aan de hand van duidelijke grenzen en vaste gewoonten. Bijv. opruimen na elke spelactiviteit, samen rustig lezen voor het middagdutje, …
Wij vinden het contact met ouders zeer belangrijk, niet alleen naar de ouders toe maar ook voor de kinderen. Wanneer we een goede kijk hebben op de thuissituatie kunnen we ook beter tegemoetkomen aan de individuele behoeften van het kind. Kinderen krijgen van thuis uit zekere waarden, normen en verwachtingen mee. Maar wat thuis kan, mag daarom niet altijd in het kinderdagverblijf en omgekeerd. Door beide milieus voortdurend op elkaar af te stemmen, trachten we de verschillen zoveel mogelijk op te vangen en de verwarring voor het kind te minimaliseren.
We trachten in ons kinderdagverblijf een sfeer te creëren waar het hele gezin zich thuis voelt, waar problemen rond de opvang in onderling overleg opgelost kunnen worden, waar men de gelegenheid heeft om met elkaar in een vlotte, open en spontane sfeer te praten en waar rekening gehouden wordt met ieders behoeften en noden.
In een eerste kennismaking wordt de opvangvraag in kaart gebracht. Als er plaats is en aan de opvangvraag kan voldaan worden, kan je inschrijven. Het opvangplan wordt in onderling akkoord tussen de organisator en het gezin gesloten op basis van de onderhandeling over de verwachtingen van beide partijen.
Bij meerdere vragen naar opvang op hetzelfde moment verdelen we de plaatsen volgens de bepaalde voorrangsregels.
Heb je opvang nodig in het kader van je werksituatie? Dan krijg je absolute voorrang.
Ook is er voorrang voor deze gezinnen:
- alleenstaanden
- ouders met een laag inkomen
- pleegkinderen
- kinderen met een broer of zus in de opvang
Bijkomend stelt de wet dat 20 % van de kinderen die wij op jaarbasis opvangen, kinderen zijn van gezinnen die tot één van volgende groepen behoren:
- opvang nodig voor de werksituatie en alleenstaand zijn
- opvang nodig voor de werksituatie en een laag inkomen hebben
- opvang nodig voor de werksituatie en een pleegkind hebben
- alleenstaand zijn en een laag inkomen hebben
- alleenstaand zijn en een pleegkind hebben
- een laag inkomen en een pleegkind hebben;
- opvang nodig voor de werksituatie en problemen hebben met de gezondheid of zorg nodig hebben
- opvang nodig voor de werksituatie en een laag opleidingsniveau hebben
- alleenstaand zijn en problemen hebben met de gezondheid of zorg nodig hebben
- alleenstaand zijn en een laag opleidingsniveau hebben
- een laag inkomen hebben en problemen hebben met de gezondheid of zorg nodig hebben
- een laag inkomen en laag opleidingsniveau hebben
- problemen hebben met de gezondheid of zorg nodig hebben en een laag opleidingsniveau hebben
- Rekening houdend met de wettelijke voorrangsregels, stelt het zorgbedrijf Rivierenland als inrichter en organisator, dat voorrang dient gegeven te worden aan:
- Een ouder die personeelslid is van zorgbedrijf Rivierenland of van de Groep Mechelen (Stad en Sociaal Huis Mechelen).
- Een ouder die in Mechelen woont
Er wordt minstens één wenmoment afgesproken ten vroegste één week voor de start van de opvang. Door de overgang van de thuissituatie naar de opvang geleidelijk te laten verlopen, zal je kind minder stress ervaren. Je kind kan zo wennen aan een nieuwe omgeving, geuren, geluiden, stemmen van begeleidsters, een ander ritme, … De vertrouwensrelatie tussen kind, ouders en de begeleider kan groeien. Ouders en opvang kunnen praktische info uitwisselen over het dagritme en de gewoontes van het kind en over de werking van de opvang. Indien nodig kunnen er meerdere wenmomenten ingelast worden die geleidelijk kunnen uitgebreid worden.
Ook bij de overgang naar de peutergroep voorzien we wenmomenten.
Tarieven
Je betaalt in onze opvang een tarief afhankelijk van je inkomen. In deze prijs zijn de meeste kosten inbegrepen, zoals eten, verzorging, personeel, enz.
Volgende zaken vragen we dat je als ouder zelf meebrengt naar de opvang:
- flessenvoeding: ouders voorzien in de nodige en aangepaste voeding
- dieetvoeding met een etiket
- reservekledij: boven- en onderkledij. Geef genoeg onderbroekjes, hemdjes en extra reservekledij mee als je kind leert het potje te gebruiken.
- producten voor verzorging: zalf, fysiologisch water, enz.
- zonnebescherming (vb. een hoedje, zonnecrème, enz.) in de zomer,
- haarborstel …
- een tutje of een knuffeldoekje die je liefst in de opvang achterlaat
- een slaapzak die je liefst in de opvang achterlaat
De prijs van de opvang wordt berekend op het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen. Je vindt het op het laatste aanslagbiljet. Je berekent zelf de prijs via het berekeningsinstrument op de website van Kind en Gezin mijn.kindengezin.be.
Voor de opvang van je kind betaal je het inkomenstarief of individueel verminderd tarief:
- voor opvang meer dan 5 uur en minder dan 11 uur: 100% van het tarief
- voor opvang minder dan 5 uur: 60 % van het tarief
Je betaalt voor de dagen die je reserveerde en de extra overeengekomen dagen. Daarom maken we een schriftelijke overeenkomst met opvangplan.
Je hebt recht op ‘gerechtvaardigde afwezigheidsdagen’. Je kan zo’n dag gebruiken wanneer je kind afwezig is op een dag die in het opvangplan gereserveerd werd, ongeacht de reden (bv. je baby is ziek thuis, je neemt een snipperdag, je kindje gaat een dagje naar grootouders, enz.). Voor deze dagen moet je niet betalen.
Het aantal gerechtvaardigde afwezigheidsdagen in het kinderdagverblijf vastgesteld op maximaal 30 dagen, pro rato van het opvangplan.
De kosten voor kinderopvang tot 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar. Je ontvangt het fiscaal attest in het eerste semester van het volgende jaar. Het bedrag op het fiscaal attest betreft de betaalde kostprijs voor de opvang van het afgelopen jaar, niet de eventuele extra kosten. Het bedrag op het fiscaalattest kan je inbrengen in je aangifte personenbelasting van het betreffende aanslagjaar.
Vakantieregeling
Het kinderdagverblijf maakt jaarlijks, uiterlijk op 30 november de sluitingsdagen bekend, via een schriftelijke mededeling aan alle ouders.
De lijst met de sluitingsdagen wordt uitgehangen en kan steeds opgevraagd worden. Bijkomende sluitingsdagen kunnen worden vastgelegd en worden minstens één maand op voorhand schriftelijk meegedeeld.
Wij zijn 2 weken gesloten in de zomervakantie en tussen Kerst en Nieuwjaar.