KDV Klein Begijnhof

Ik doe een aanvraag voor een ouder

Mijn gegevens

Gegevens ouder

Eenouder gezin

Gegevens kind

Meerling (aparte aanvraag per kind)
Specifieke zorgbehoefte

Dit is een dringende vraag

Voorrangsgroep
Kwetsbare groep

Geef de gewenste opvangmomenten in:

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

Verder naar stap 2 (van 2)

Stap 2: verklaring op eer

Werk
Sollicitatie
Een beroepsgerichte opleiding
Inburgering
Aanleren van andere vaardigheden nodig om te kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt
Geen van bovenstaande
Minstens 4/5de van de werkweek wordt besteed aan één of meer van de activiteiten
Minstens 4/5de van de werkweek ZAL worden besteed aan één of meer van de activiteiten
Geen van bovenstaande
Een van de ouders komt als persoon met een handicap in aanmerking voor belastingvermindering / zorgtoeslag in het Groeipakket
Een van de ouders heeft verminderde zelfzorg en is voor zelfzorg aangewezen op derden
Het gezin wordt begeleid/ondersteund omwille van sociale of pedagogische redenen
Mijn gezin verdient minder dan 2000 euro netto per maand
Kinderopvang voor pleegkind
Kinderopvang in dezelfde opvang van een oudere broer of zus in het gezin
Geen van beide ouders heeft een diploma secundair onderwijs

Informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KINDERDAGVERBLIJF KLEIN BEGIJNHOF

1.1   Organisator

Naam:                            Zorgbedrijf Rivierenland
Rechtsvorm:                     OCMW vereniging van publiek recht
Ondernemingsnummer:      0  0  8 0  /  4  3  9  /  3  6  0
Adres:                             Wilsonstraat 28, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Telefoon:                         015 30 69 95
E-mail:                            info@zbrivierenland.be
Website:                          www.zorgbedrijfrivierenland.be
Naam:                   Kinderdagverblijf Klein Begijnhof
Adres:                   Klein Begijnhof 3, 2800 Mechelen
K&G locatie:            910002533

Deze opvanglocatie heeft een vergunning voor groepsopvang van baby’s en peuters toegekend door K&G en werkt met een dagprijs volgens inkomenstarief.

1.2     Kinderopvanglocatie en verantwoordelijke

Naam:                   Kinderdagverblijf Klein Begijnhof
Adres:                   Klein Begijnhof 3, 2800 Mechelen
Telefoon:                015 21 02 34
E-mail:                   kinderdagverblijf.kleinbegijnhof@zbrivierenland.be

De dagelijkse leiding is in handen van de  verantwoordelijke Katrien Berings  of de door haar aangeduide vervanger. De verantwoordelijke coördineert de activiteiten, en onderhoudt contact met de ouders, externe instanties en derden.
De verantwoordelijke of de vervanger is bereikbaar telefonisch, per mail of op afspraak ma: 9u – 16:00u, di 9u – 18u, wo 9u tot 12u30, do 9u – 16u, vrij 9u – 14u.
Het kinderdagverblijf is open op de weekdagen van 7:00u tot 18:00u
Het kinderdagverblijf maakt jaarlijks, uiterlijk op 30 november de sluitingsdagen bekend, via een schriftelijke mededeling aan alle ouders. De lijst met de sluitingsdagen wordt uitgehangen en kan steeds opgevraagd worden.
Bijkomende sluitingsdagen kunnen worden vastgelegd en worden minstens één maand op voorhand schriftelijk meegedeeld.

  1. ONZE OPVANG

2.1      De aangeboden kinderopvang.

Het  kinderdagverblijf Klein Begijnhof

  • organiseert groepsopvang voor baby’s, peuters tot ze voltijds naar school gaan.
  • werkt met inkomenstarief
  • staat open voor kinderen met een extra of specifieke zorgbehoefte

Het kinderdagverblijf Klein Begijnhof staat open voor de opvang van alle kinderen en discrimineert niemand op grond van cultuur, maatschappelijke afkomst, nationaliteit, geslacht, geloof of levensovertuiging.

2.1.1 Pedagogisch beleid

Uw kindje is voor ons uniek.
Daarom hebben wij  individuele aandacht voor elk kindje in een aangepast pedagogisch kader waarin kinderen, ouders, en personeel in een goede verstandhouding kunnen samenwerken
Om dit te verwezenlijken werken we volgens een opvoedkundig model conform de richtlijnen van Kind en Gezin.
Het kinderdagverblijf gebruikt tevens een zelfevaluatie-instrument (Het Leer-me –kennen- boekje) voor het opvolgen van de psychomotorische ontwikkeling en het welbevinden en betrokkenheid van uw kindje in de opvang.
Wij maken geen onderscheid op grond van cultuur, maatschappelijke afkomst, nationaliteit, geloof of levensovertuiging. In onze kinderopvang worden de rechten van het kind, zoals bepaald in het internationaal verdrag, uitdrukkelijk erkend en zondermeer geëerbiedigd.

In ons kinderdagverblijf verblijven de kindjes in 2 semi-verticale groepen:

  • De Duimelijntjes : kindjes van 0-18 maanden
  • De Harlekijntjes: kindjes van 18 -36 maanden

Het voordeel van semi-verticale groepjes is enerzijds dat de jongere kindjes uitgedaagd worden in hun ontwikkeling door de iets oudere kindjes.
De oudere kindjes leren al om de jongere te helpen, te troosten, te laten lachen door hun gekke capriolen…
Om de kinderen op alle vlakken optimale ontplooiingskansen te bieden, zijn we ons bewust van de behoeften en wensen van kinderen.

Eén van de allerbelangrijkste behoeften in de eerste levensjaren is de behoefte aan geborgenheid, aan veiligheid. Steeds kunnen terugvallen op dezelfde vertrouwde personen zorgt voor een basisvertrouwen. Om dit gevoel van geborgenheid en basisvertrouwen op te bouwen werken wij in ons kinderdagverblijf met vaste begeleidsters.
Per groep zijn er 2 vaste begeleidsters.
Het kind krijgt zo de kans om een affectieve en duurzame relatie op te bouwen met zijn vaste begeleidsters in een warme, geborgen sfeer
Van deze personen verwachten wij dat ze gevoelig zijn voor de signalen van het kind, oog hebben voor de individuele behoeften en hierop correct inspelen. Dit betekent dus ook een individuele aanpak van elk kind  en vele knuffelmomenten

We vinden het ook belangrijk bij opname een wenmoment waarbij de vertrouwensrelatie tussen kind, ouders en de begeleider kan groeien.
Ouders en opvang kunnen praktische info uitwisselen over het dagritme en de gewoontes van het kind en over de werking van de opvang.(we gaan hier uitgebreid op in , in hoofdstuk 4.1.“Recht op wennen”)
Naast de vaste begeleidster per groep is er ook één extra begeleidster aanwezig, in het kinderdagverblijf voor interne vervanging en om bij te springen in het groepje waar het druk is.  Op deze manier kan er bij afwezigheid van de vaste begeleidster door ziekte, opleiding of vakantie, toch continuïteit gegarandeerd worden omdat ook de extra begeleidster de specifieke gewoonten van elk kind kent en respecteert.

Het tot stand brengen van gehechtheid tussen kinderen en hun vaste begeleidster is bij ons cruciaal.  Maar deze gehechtheid mag niet tot afhankelijkheid leiden en daarom proberen wij het zelfstandig worden zoveel mogelijk te stimuleren.  Wanneer kinderen leren dat er altijd iemand is op wie ze kunnen rekenen als het nodig is, dan krijgen ze een soort basiszelfvertrouwen, waardoor ze zich ook makkelijker losmaken om op verkenning te gaan.
Rond de leeftijd van 18 maand verhuist uw kindje van de Duimelijntjes naar De Harlekijntjes.
Om die overstap te vergemakkelijken mag uw kindje de week voor het verhuismoment in de voor- en namiddag een uurtje gaan spelen bij de Harlekijntjes.
Zo kan het al wat wennen aan de nieuwe speelomgeving, nieuwe speelkameraadjes en de nieuwe begeleidsters.

In ons kinderdagverblijf wordt een omgeving gecreëerd die de kinderen uitdaagt en stimuleert op zoveel mogelijk ontwikkelingsdomeinen.  We hebben gekozen voor een gevarieerde, veilige inrichting met verschillende hoekjes, zodat er verschillende activiteiten kunnen doorgaan.  De leefruimten zijn ingericht, rekening houdend met de verschillende ontwikkelingsfazen. Voldoende bewegingsruimte vinden we belangrijk.

Spelen is de hoofdbezigheid van de kinderen. Het spelprogramma bevat veel afwisseling: vrij spel, begeleid spel, binnen of buiten spelen, alleen, in groepjes of met de hele groep. Wij geven een gevarieerd aanbod aan veilig speelgoed, dat gedeeltelijk duidelijk zichtbaar en bereikbaar is.
De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd en opgevolgd door onze begeleidsters en hierbij is het heen- en weerboekje van onschatbare waarde voor het uitwisselen van informatie of opmerkingen tussen u en de begeleidsters.

Van 3-10 maanden mogen onze baby’s genieten van mobieltjes, kiekeboe-spelletjes  liedjes en dansjes van de begeleidsters, snoezelen en knuffelen, met blokjes spelen en rollebollen op de mat leren zitten, kruipen en staan, handjes klappen en draaien…
Vanaf 10 maanden bedenken onze begeleidsters allerlei leuke spelletjes en activiteiten, naast zingen en dansen wordt er met handpopjes gespeeld, voorgelezen, in boekjes gekeken,, gescheurd in oude kranten, en er mag ook al eens een handje in de verf worden gestopt om een mooie ”tekening” te maken voor papa en mama, of krabbelen met wasco’s is ook wel heel leuk!

Bij zowel Duimelijntjes (3-18 maanden) als Harlekijntjes (vanaf 18 maanden) wordt er gewerkt rond een maandthema

In onze Harlekijntjesklas wordt er gezongen, gedanst, in de vertelhoek bij het klashuisje verteld, getekend, peutergym, gedaan op de mat, geknutseld, in het ballenbad gespeeld, gepuzzeld, gewerkt rond gevoelens “blij, bang, boos, verdrietig, gefietst, gesprongen en gelopen op de speelplaats, verkleedpartijtjes georganiseerd, in het boekenhoekje rustig gelezen, in het poppenhoekje moedertje en vadertje gespeeld….
Op die manier wordt de stap naar het kleuter zijn al wat voorbereid.

Verder hechten we veel belang aan de “frisse buitenlucht”
Als het even droog is gaan we lekker buitenspelen op onze mooie ommuurde speelplaats.; met loopwagentjes rijden, fietsen op de driewieler, ballen, loopspelletjes, met buggy’s rijden, in ons speelhuisje spelen , bellenblazen, glijden van de glijbaan,….
Ook met onze allerkleinsten gaan we als het wat mooier weer is gezellig naar buiten op onze speeldekentjes met allerlei leuke speeltjes spelen.
Op mooie zomerdagen wordt het zwembadje bovengehaald en wordt er lekker met water gespeeld. Op die dagen mag u gerust een zwembroekje/bikini of badpakje meegeven voor uw kindje.

Wij streven naar een flexibele dagindeling, vooral voor de baby’s. De etensuren en slaaptijden worden aangepast aan hun eigen cyclus. Langzaam aan raken al de dagindelingen op mekaar afgestemd, zodat de peuters wel samen aan tafel kunnen en samen hun middagdutje doen.
Bij de Duimelijntjes slapen de kleinsten van 0-6 maanden in een apart slaaphoekje in de leefruimte. De kindjes vanaf 6-18 maanden kunnen evt. in een aparte slaapruimte liggen. Elk kind heeft een eigen bedje en slaapt eventueel met zijn eigen knuffel.
Bij de Harlekijntjes slapen onze peutertjes op hun eigen lage bedje in de speelzaal tijdens een gezamenlijk rustmoment tussen 12u00-14u00.

We beseffen dat voorspelbaarheid voor kinderen erg belangrijk is. Om die reden trachten we een opvangdag duidelijk te structureren aan de hand van duidelijke grenzen en vaste gewoonten. Bijv. handjes wassen na het eten, opruimen na elke spelactiviteit, samen rustig lezen voor het middagdutje, …
Onze vaste ritueelliedjes begeleiden de overgang naar een volgend moment bv. klaspopmoment, opruimmoment, verschoonmoment, eetmoment,….

Uitgebreide informatie over ons pedagogisch beleid kan u steeds terugvinden in ons kwaliteitshandboek dat in het bureel ter inzage is.
De plaatselijk verantwoordelijke en het personeel verstrekken u ook graag alle informatie over de dienstverlening en voornoemd opvoedkundig model dat omschrijft wat de begeleiding beoogt en hoe het kinderdagverblijf de opvoedkundige opdracht in de omgang met de kindjes tracht waar te maken.
Bijzondere aandacht gaat uit naar het werken in kleine groepjes, met twee vaste begeleidsters en het respecteren van het eigen ritme van elk kind,

Tarieven

Inkomensgerelateerde tarieven van Kind en Gezin

Vakantieregeling

Sluitingsdagen jaarlijks:

  • klassieke feestdagen
  • paasvakantiesluiting: week van paasmaandag in maart of april
  • zomervakantiesluiting: 2 weken waar 11 juli en 21 juli in valt
  • kerstvakantiesluiting: week tussen Kerstmis en Nieuwjaar