Informatie
i-mens biedt kwalitatieve kinderopvang aan voor de allerkleinsten.
Of je nu een kinderdagverblijf zoekt of liever kiest voor een onthaalouder, wij staan voor jou klaar! Je kind van 0 tot 3,5 jaar is heel welkom in één van onze opvanginitiatieven.
Voor ons is kinderopvang meer dan ‘oppassen’. We onderschrijven de visie op kwaliteitsvolle kinderopvang. Voor kinderopvang in een gezellige, huiselijke omgeving kan je terecht bij onze onthaalouders. Zij vangen je kind(eren) bij hen thuis op.
De belevingswereld en ontwikkeling van jouw kind zijn het uitgangspunt van de opvang. Wij streven naar een klimaat waarin elk kind op sociaal, emotioneel, motorisch, taalvaardig en verstandelijk vlak ten volle kan groeien. Je kind komt er terecht in een uitdagende spelomgeving en leert er bovendien samen spelen met andere kinderen.
Zodat uw kindje zich goed zou kunnen thuis voelen in de opvang en we het kleinschalig kunnen houden, is het nodig dat uw kindje minstens 3 dagen per week komt.
Volzet tot 20 april 2026
Gezinsopvang
’t Knuffeltje
Huishoudelijk reglement
Kinderopvang: 0-3 jaar
onder de dienst i-mens
Cindy Vansteenkiste
Wallekouter 25
8560 Gullegem
0497 / 38 83 45
Welkom
Hallo !
Ik ben Cindy Vansteenkiste en ik heet jullie graag welkom in mijn gezinsopvang ’t Knuffeltje.
Ik startte in oktober 2012 als onthaalouder. Ik wist meteen, dit is echt mijn droomjob.
Van opleiding ben ik opvoedster. Een kinderopvang ligt dus in de lijn van mijn studies, maar het is fysiek iets minder belastend.
Ik ben sinds oktober 1993 gehuwd met Andy Chambaere en samen hebben we 2 kinderen. Yentl (1994) en Jerika (1996) die beiden reeds het huis uit zijn.Sinds 2022 hebben we ook een kleindochter Marie. We hebben ook nog een hond, kippen, vogels en katten. De kindjes kunnen de hond zien, maar komen er nooit bij.
Hier kunnen kindjes van 0 tot 36 maanden komen groeien en bloeien.
Het is mijn bedoeling om de kindjes naar hun eigen behoeften en in hun eigen tempo te begeleiden in de eerste stappen van hun leven. En dit met héél veel liefde en geduld. Het welzijn van de kindjes staat hier steeds centraal.
Mijn openingsuren zijn: Maandag, dinsdag en donderdag van 7 u tot 17u30 Vrijdag van 7u tot 17u. Op woensdag ben ik gesloten.
Kindjes die ’s morgens komen moeten voor 9 uur aanwezig zijn tenzij het anders afgesproken is.
Het is de bedoeling dat de kindjes minimum 3 dagen per week, of 12 dagen per maand komen (met een voorkeur voor de inschrijvingen van 4 dagen per week), omdat het voor hen anders te moeilijk is om hun plaatsje in de opvang te vinden, en ik op die manier de opvang kleinschalig kan houden. Inschrijvingen voor 4 dagen krijgen voorrang.
Voeding
Elke dag wordt er een middagmaal en een fruitmaaltijd bereid. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de kindjes. Het menu hangt wekelijks uit aan het infobord en wordt dagelijks meegedeeld in het electronisch heen en weerschriftje.
Wanneer je wenst dat je kindje iets anders eet. (bv potjesvoeding) moet je dit zelf voorzien.
’s Middags eten we ongeveer om 11u30
Het fruitmoment is rond 15u30
Slapen
Slapen is zeer belangrijk voor uw kapoen. Voor de grotere kindjes is er een vast rustmoment, net na het middagmaal. Dit neemt niet weg dat uw kindje ook buiten deze periode mag/kan gaan rusten.
Wat de kleinste kapoentjes betreft, pas ik mij aan hun individuele behoeften en ritme aan.
Door de vele prikkels die de kindjes hier krijgen kan het zijn dat ze in de opvang een ander slaapritme nodig hebben dan thuis het geval is.
De kindjes onder de 6 maanden slapen in kabouterbedjes beneden. Boven de 6 maanden slapen de kindjes boven in de 4 verschillende kamers. Ik probeer om zoveel mogelijk de kinderen individueel te leggen waardoor het kindje soms in een ander bedje slaapt. Maar het matrasje, de lakentjes en het slaapzakje worden behouden.
Gelieve ook alle richtlijnen i.v.m. het slapen van uw kindje door te geven. Indien uw kindje op zijn/haar buik mag slapen voor het zelfstandig kan rollen, dient u hiervoor de schriftelijke toestemming te geven.
Wat meebrengen ?
Elk kindje heeft hier zijn eigen opbergplaatsje. Daarin kan alles bewaard worden tijdens de opvang. Zo hoeft U niet steeds alles over en weer mee te nemen.
– melkpoeder of borstvoeding (liefst in porties ingevroren)
– fles voor flesvoeding (indien nodig)
– luiers (een volle pak of voldoende, 5 per dag)
– bij wasbare luiers, voldoende voor een dag + waszak
– fopspeen indien nodig (om hier te laten)
– knuffeltje en/of doekje indien nodig(om hier te laten)
– eventuele medicatie + gebruiksaanwijzingen en attest (of sticker apotheek)
– reservekleertjes aangepast aan hun maat en het seizoen
Graag kleertjes die vuil mogen worden en waar we gemakkelijk mee kunnen klauteren, kruipen, springen, knutselen, …
Hier wordt er zo veel mogelijk buiten gespeeld of we gaan samen wandelen, dus graag ook een jasje en mutsje voorzien. (Ook wanneer het met de auto niet nodig is).
Wat voorziet de opvang ?
-
Pamperdoekjes
-
luierzalf
-
slabben
-
drinkflesje of drinkbeker
-
slaapzakken
online heen en weer schriftje
Wanneer kan een ziek kindje niet naar de opvang komen ?
– Als het zieke kind zoveel aandacht vraagt dat de gezondheid of de veiligheid van de andere kinderen niet meer gegarandeerd kan worden ( bv door overprikkelbaarheid, onophoudelijk huilen, …)
– Als het kind niet kan deelnemen aan de normale activiteiten van de opvang.
– Als het kind één of meerdere van volgende symptomen heeft:
– Diarree: lopende of waterachtige ontlasting met koorst, ofwel bloederige ontlasting. In dit geval kan het kind pas weer naar de opvang komen als het klachtenvrij is .
– Braken in combinatie met algemeen ziek zijn
– Zeer zware hoest in combinatie met algemeen ziek zijn, koorts of ademhalingsmoeilijkheden.
– Meer dan 38,5 graden koorts. Kindje moet 24 uur koortsvrij zijn zonder koortsmedicatie voor het terug mag komen.
– Als de andere kinderen een risico lopen (bv bij een besmettelijke ziekte zoals het rotanvirus)
Wanneer een kind met een besmettelijke ziekte in de opvang geweest is (tijdens de incubatieperiode), waarschuw ik de ouders van de andere kinderen, zodat zij weten dat hun kind besmet zou kunnen zijn.
Gebruik je gezond verstand. Als je ’s ochtends vermoedt dat je kind ziek is en dat deze toestand nog zal verslechteren doorheen de dag, probeer dan andere oplossing te zoeken, want veel kans dat je het toch zal moeten komen ophalen !
De meeste mutualiteiten bieden ook een dienst “thuisoppas zieke kinderen” aan.
Medicatiebeleid
Wanneer je kindje medicatie nodig heeft heb ik voor siropen en voorgeschreven middelen steeds een doktersattest (of sticker apotheek) nodig met daarop de hoeveelheid, frequentie, toedieningswijze, start en einddatum van gebruik , naam van het kind en de wijze van bewaring. Ook voor homeopatische middelen ! Bij vrij te verkrijgen medicatie moet er een gehandtekend briefje of mail zijn waarop staat wanneer en hoeveel het kindje van het middel moet krijgen met start en einddatum op. Bij twijfel heb ik het recht om het product niet te geven en te vragen om naar de arts te gaan met het kindje. Aerosol moet thuis worden gegeven. Omwille van de andere kindjes. Puffers via babyinhalator kunnen wel in de opvang.
Wennen
Om de overgang naar de opvang optimaal te laten verlopen, kunt u enkele dagen voor de eigenlijke start van de opvang uw kindje laten wennen aan de nieuwe opvanglocatie. Ook voor u als ouder is dit het ideale moment om al meer vertrouwd te raken met de werking van de opvang zonder de stress van naar je werk te moeten gaan. Omdat kleine kinderen snel veranderen en snel vergeten, raad ik één of meerdere wenmomenten in de week voordat de opvang start ten zeerste aan. Ik doe het wennen het liefst op momenten of dagen waarop het iets minder druk is in de opvang zodat ik zoveel mogelijk tijd heb om je kindje te leren kennen. Indien mogelijk heb ik graag een eerste wenmoment met 1 van de ouders erbij. Daar praten we voornamelijk over het kindje zijn gewoontes en leren we elkaar wat beter kennen. Daarna 2 wenmomenten zonder ouders, waar er zeker 1 keer een slaapmoment inzit en 1 keer een eetmoment. Zodat we weten voor de effectieve start of dit hier ook lukt. Om het wenmoment zo soepel mogelijk te laten verlopen, heb ik graag dat één van de ouders (meestal de mama) een nachtje met een doekje of een knuffeltje slaapt en dit meebrengt naar de opvang zodat het kindje dan die vertrouwde, veilige geur bij zich kan hebben. (zeker bij kleine baby’s) Bij kleine baby’s is de reukzin nog één van de belangrijkste zintuigen. Ook heb ik graag dat de ouders in het kort een dagverloop opstellen van de laatste dagen, zodat ik de eet-, slaap- en huilgewoontes een beetje leer kennen. Met een goede communicatie verloopt de start meestal heel soepel.
Vallen
Leren doe je met vallen en weer opstaan. Vanaf het moment dat kindjes beginnen te kruipen is af en toe eens een blauwe plek of buil onvermijdelijk. Het ene kindje is al wat voorzichtiger dan het andere… Alles in de opvang is op maat van -3 jarigen. Wanneer het kindje zich toch echt pijn gedaan heeft en het nodig is dat er een arts naar kijkt, dan worden er verzekeringspapieren meegegeven.
Zindelijkheid
Wanneer een kindje er niet klaar voor is, kan je maanden bezig zijn zonder gewenst resultaat. Ik start hier meestal met zindelijkheidstraining wanneer ik merk dat de pamper een tweetal uur droog blijft en ik zie dat het kindje zich bewust wordt van wat er in zijn pamper gebeurt. Ik spreek af met de ouders of het voor hen ook een geschikte periode is, zodat ze er ’s avonds en in het weekend ook wat tijd kunnen in steken. De zindelijkheidskoffer wordt dan ook in bruikleen mee naar huis gegeven. Daarin zitten spelletjes en tips en tricks rond zindelijkheid. Meestal is een kindje dan op 1 week proper. Ik maak ook onderscheid tussen droog zijn en proper zijn. Droog zijn is plassen wanneer wij ze op het potje plaatsen. Proper zijn is zelfstandig aangeven dat ze naar het toilet moeten en eigenlijk zelf hun broekje aan en uit doen.
Financieel
Als je gebruik maakt van onze diensten dan betaal je een prijs volgens inkomen. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig. Vraag je attest inkomenstarief aan voor de start van de opvang, maar na de geboorte. Dit kan op https://mijn.kindengezin.be/home
inkomenstarief aanvragen of simuleren. Na de online berekening via je identiteitskaart, itsme of federaal token krijg je een attest doorgemaild. Op dit attest staat het basisbedrag vermeld. Dit attest moet je aan de dienst bezorgen. Dit kan via mij of rechtstreeks naar Cathy Viaene
- Dagopvang van 5 uur tot minder dan 11 uur is een volle dag: 100% van het basisbedrag
- Dagopvang van 0 uur tot minder dan 5 uur is een halve dag: 60% van het basisbedrag
Bij i-mens wordt het decreet kinderopvang gevolgd i.v.m. opvang vragen is opvang betalen.
Je hebt wel recht op een aantal respijtdagen aangepast aan het aantal ingeschreven dagen.
-De dagen dat je met verlof bent, en dit een maand op voorhand gemeld hebt,
-Je kindje ziek is met een doktersattest
– Je economisch/technisch werkloos bent met een attest van je werkgever. (max. 10 dagen per jaar)
Die dagen worden niet afgetrokken van je respijtdagen, wanneer je me op tijd verwittigd.
De attesten mail je door naar:
KIZ_administratieWVL@i-mens.be
Mijn coördinate is;
Cathy Viaene
’t Hoge 49
8500 Kortrijk
Cathy.Viaene@i-mens.be
056/594905
Aangezien Cathy veel onderweg is, is ze het gemakkelijkst bereikbaar via e-mail. Telefonisch het best op vrijdag tussen 8u en 12u. Ze werkt niet op woensdagnamiddag.
Hopelijk mag ik u en uw kindje binnenkort verwelkomen. Wanneer er nog vragen zijn, dan bent u altijd welkom !
Groetjes Cindy Vansteenkiste
Tarieven
- Als je gebruik maakt van onze diensten dan betaal je een prijs volgens inkomen. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig.
Vraag je attest inkomenstarief aan voor de start van de opvang.
Registreer je hiervoor eerst op www.kindengezin.be en klik op ‘ Kind en Gezin’. Na de online berekening via je identiteitskaart of federaal token krijg je een attest doorgemaild. Dit attest moet je aan de dienst bezorgen.
Vakantieregeling
Sluitingsdagen opvang 2025(onder voorbehoud)
van donderdag 19/12 tem woensdag 01/01: eindejaarsverlof
van maandag 03/03 tot en met vrijdag 07/03: verjaardagsweekje, Marie en Andy (krokusvakantie)
vrijdag 21 maart: Pedagogische studiedag
maandag 21april: Feestdag Paasmaandag
donderdag 1 mei: Feestdag: Dag van de arbeid
van dinsdag 27/05 tem maandag 02/06: Verlengd Hemelvaart/Kookweekend duikclub
maandag 09 juni: Feestdag Pinkstermaandag
maandag 21 juli: Nationale feestdag
van maandag 11/08 tem vrijdag 29/08:Zomerverlof
vrijdag 19 september: Pedagogische studiedag
vrijdag 03/10 tem maandag 05/10: verjaardagsweekend ikke
van maandag 10/11 tem dinsdag 11/11: vervangende feestdag en feestdag
van maandag 22/12/24 tem vrijdag 02/01/26: eindejaarsverlof