Hoe zoeken?

Op de kinderopvangwijzer (deze website) vind je alle kinderopvanginitiatieven in Menen.   Van elk kinderopvanginitiatief is er een infofiche.

Je kan gericht zoeken naar de opvang die je nodig hebt.   Er zijn verschillende criteria waarop je kan zoeken:

  • Leeftijd van je kind:  0-2.5 jaar
  • Soort opvang:  groepsopvang (minimum 9 kinderen en meerdere kindbegeleiders), gezinsopvang (maximum 8 kinderen bij een onthaalouder),
  • Tijdstip opvang: vóór 7u/van 7u tot 18u30/na 18u30
  • Deelgemeente:  Menen / Lauwe / Rekkem
  • Je kan een bijkomende filter aanklikken: enkel de initiatieven met vrije plaatsen.  Dan zie je enkel de informatie van de kinderopvanginitiatieven die aangeven dat ze een vrije plaats hebben (op dit moment of op een later tijdstip, op welke dagen).

Vrije plaatsen

  • Je kind kan maar opgevangen worden in een kinderopvang als er een vrije plaats is.
  • Op de infofiche van elk kinderopvanginitiatief kan je kijken of er vrije plaatsen zijn.   Je klikt op de tegel ‘bekijk vrije plaats’ en dan zie je meer details over de vrije plaats:   de datum vanaf wanneer er een vrije plaats is bv. 1/6/2021 en voor welke dagen bv. ma/di/do/vr.
  • Het is het kinderopvanginitiatief zelf die dit gegeven actueel houdt.   Soms zie je een datum die in het verleden ligt bv. het is april 2021 en je ziet een vrije plaats staan vanaf juni 2020.   Dan is dit gegeven niet meer actueel en doe je er goed aan te contact te nemen met het initiatief om info te vragen rond vrije plaatsen.
  • Als je informeert naar een vrije plaats dan is het belangrijk dat je de wenselijke startdatum, de leeftijd van je kind én een opvangplan kan doorgeven (opvangplan = welke dagen/dagdelen heb je opvang nodig).   Op basis van deze info kan een opvanginitiatief kijken of er voor je kind een vrije plaats is.  De kinderopvang kan dit niet altijd direct zeggen en heeft tijd nodig om je opvangvraag te bekijken.

Het is van groot belang je aanvraag digitaal te doen, je kan meerdere initiatieven in één keer aanschrijven! 

 

STAP 1

Je maakt je eigen selectie.  Je kan ook kiezen om voor een bepaald criterium geen filter in te stellen bv. geen filter voor ‘tijdstip’ omdat je opvang nodig hebt binnen de standaardopvanguren.  Je ziet meteen de resultaten van je selectie.

STAP 2

De resultaten van je selectie kan je op twee manieren bekijken: ‘resultaten op kaart’ of ‘resultaten in een lijst’.   Als je dan klikt op een pin op de kaart of op een initiatief uit de lijst kom je op de fiche van het kinderopvanginitiatief.

STAP 3

Op elke fiche van een kinderopvanginitiatief vind je de contactgegevens en meer informatie (prijs, vrije plaatsen, capaciteit,…) van het kinderopvanginitiatief.    Je kan kinderopvanginitiatieven vergelijken en je eigen lijstje opstellen van initiatieven die je voorkeur genieten en die plaats hebben op de datum waarop jij opvang nodig hebt.

STAP 4

Neem contact op met de kinderopvanginitiatieven van je voorkeur: via het contactformulier.  Stel je vraag zo concreet mogelijk (leeftijd van je kind, startdatum, aantal dagen waarop je opvang nodig hebt, tijdstip van brengen en ophalen).  Maak een afspraak voor een bezoek. (in Corona tijden is een deurbezoek of een bezoek langs buiten zeker mogelijk)